tiistai 6. syyskuuta 2011

Penturuuat vertailussa

Josko nyt uskaltaisi sanoa, että ollaan löydetty Pennylle sopiva penturuoka? Kolmea ollaan kokeiltu, ja ennen viimeisintä ehdin jo manailla, että jos ei tämä sovi niin jätetään kuivaruoka kokonaan pois. Onneksi kuitenkin tämä viimeisin on nyt ollut sopiva, helpottaa kuitenkin ruokkimista aika paljon. Penny on saanut koko ajan nappuloiden rinnalla keitettyä jauhelihaa ja välillä myös kalaa ja porkkanaa. Tässä vähän vertailuja penturuuista meidän kohdalla ja hintavertailut kolmen kilon säkeille.

Royal Canin Mini Junior

Royalia Penny söi ennen meille tuloa ja sitä saatiin Pennyn mukana säkki, joten kokeilu lähti sillä liikkeelle. Alkupäivien paaston jälkeen Penny söi kyllä jonkin verran ruokaa, mutta maistuvuus ei ollut ihan paras mahdollinen. Lisäksi Penny rapsutti tosi paljon korvia ja järsi tassuja. Plussaa nappulakoosta, sopivan kokoinen tuntui olevan Pennylle. Toinen plussa saatavuudesta, eli tätä löytyi lähimmästä Mustista ja Mirristä, ja varmasti kaikista muistakin eläinkaupoista. Plussat eivät kuitenkaan riittäneet korvaamaan ruoan aiheuttamaa kutinaa ja maistumattomuutta. 3 kilon pussi hinnaltaan 21,90.

Kuva: www.royalcanin.fi


Golden Eagle Puppy Formula

Golden Eaglea halusin kokeilla seuraavaksi lisäaineettomuuden takia. Ruoan vaihtamisesta Penny ei aluksi innostunut, vaan paastosi kolme päivää, vaikka pikkuhiljaa ruoan vaihdoimmekin vanhaa uuden joukkoon sekoittaen. Golden Eagle maistui vähän paremmin kuin Royal Canin, mutta ei Penny missään vaiheessa syönyt kuppia tyhjäksi asti. Lisäksi kakan määrä lisääntyi todella paljon ja vatsa toimi aika vaihtelevasti. Miinusta Golden Eagle sai myös todella isosta nappulakoosta (veikkaan, että se oli yksi syy maistumattomuuteen) ja huonosta saatavuudesta. Tampereella vain yksi eläinkauppa myy Golden Eaglea. Toisaalta iso plussa oli rapsuttelun ja tassujen järsimisen loppuminen. 3 kilon pussi maksaa 14 €.

Kuva: www.shetland.fi

ANF Puppy

Useita koiranruokakeskusteluita netistä selattuani päädyin seuraavaksi kokeilemaan ANF Puppya. ANF:ssä plussana lisäaineettomuus ja erityisesti maistuvuus. Ruoka alkoi maistua ihan eri tavalla tämän vaihdoksen myötä, kutina pysyi poissa ja tällä hetkellä tilanne maistuvuuden suhteen on se, että Penny jopa nuolee kuppinsa aivan tyhjäksi osalla ruokintakerroista. Vatsa on alun jälkeen pysynyt hyvässä kunnossa, ja nappulakoko tuntuu olevan Pennylle sopiva. Lisäksi ANF:ää saa meidän lähimmästä eläinkaupasta - tämä on autottomalle iso plussa. Hintana 3 kilon säkillä 14,50€.

Kuva: www.bestpremiums.fi

Kokeiltujen vaihtoehtojen perusteella pysymme siis ANF:ssä. Nappulaa Penny syö joka ruoalla vähän vajaa puolet ruoasta ja sen lisäksi keitän porkkanaa, jauhelihaa ja kalaa. Tämä "resepti" on maistunut Pennylle oikein mainiosti, ja öljyä lorautetaan kerran päivässä ruoan joukkoon. Viimeisten viikkojen aikana on jopa näkynyt sellainen ihme, että Penny juoksee keittiöön kun kuulee, että laitan sille ruokaa kippoon! Yllättävän paljon sitä voi innolla syövästä koirasta iloita!

Ja koska Muschin nettisivuilla on sopivasti koiranruoka-aiheinen kilpailu menossa, jatketaan tätä ruokaspekulointia vielä vähän lisää! Koska Penny on ensimmäinen koirani, halusin ruokinnassa lähteä liikkeelle varman päälle ratkaisusta, eli nappuloista. En ole omasta mielestäni tarpeeksi perehtynyt ruokintaan, jotta osaisin vielä tässä vaiheessa säädellä itse kasvavan pennun tarvitsemat lisäaineet ja vitamiinit niin, että koira saa kaiken tarvitsemansa. Silti haluan, että Penny saa muutakin kuin pelkkää teollista nappulaa, ja olemme koko ajan syöttäneet sille lihaa ja kalaa ruuan joukossa, suurin piirtein puolet lihaa, puolet nappulaa mallilla.

Pelkkään barffaukseen emme tule todennäköisesti koskaan siirtymään, mutta varmasti pidämme lihan koko ajan ruuassa isossa osassa ja tarjoamme Pennylle myös raakaluita virikkeeksi. Penny onkin ehdollistunut pakastimen oven avaamisen ääneen. Se ei tule ikinä keittiöön silloin, kun jääkaapin ovi avataan, mutta niissä tilanteissa, joissa pakastimen ovea edes raotetaan, saa keittiöön takuuvarmasti russeliseuralaisen odottamaan, josko sieltä tulisi hänelle aarteita! Pakastimesta löytyvistä luista hirven putkiluut ovat olleet ehdotonta herkkua! Autottomana tähän mennessä helpoin ratkaisu lihan suhteen on ollut naapuri-Salen sika-nauta, mutta muutaman kerran on tullut haettua myös eläinkaupasta lihaa. Kunhan Penny kasvaa vielä vähän isommaksi, lähdetään varmasti kokeilemaan uusia vaihtoehtoja - tähän mennessä herkästi sekaisin menevä vatsa on ollut vähän rajoittavana tekijänä uusien kokeilujen suhteen. Muschin kuivaruokavalikoimasta löytyy myös pentunappula, mutta tässä nappulassa vastaan tulee ruokapaketin koko - 15 kg säkki ei ensinnäkään mahtuisi meillä mihinkään, ja sen raahaaminen bussilla tai pyörällä kilometrien päästä tulisi hiukan haastavaksi :)

8 kommenttia:

 1. Ihanan analyyttinen postaus :) Mutta hyvä että pienelle löytyi vihdoin sopivaa murkinaa! On se vaan niin, että eläinten kohdalla sitä on huolissaan heti, jos ilmenee jotain epätavallista ja siitä kehittää itselleen kauhean huolen. Vaikka lopulta kyse olisi jostain ihan pienestä ja ei-vakavasta, niin sitä ehtii jo kuvitella vaikka mitä vaivoja... Ja kun tilanne normalisoituu, niin kyllä sitä vaan jaksaa iloita :)

  VastaaPoista
 2. hihi, tää on taas näitä sarjassamme kiinnostaa varmaan tosi paljon koirattomia lukijoita... Ensi tekstissä ois tarkotus paneutua syksyn 2011 muotiin, on tullu taas osteltua kaikenlaista pientä...

  VastaaPoista
 3. Niin, ei ehkä ruoat sinänsä kiinnosta, mutta kuitenkin pitkäaikaisena kissanomistajana voin samaistua siihen paneutumisen tasoon, jolla sitä armasta karvakasaa tarkkailee :)

  Muotipostausta odotellessa!

  VastaaPoista
 4. Kommentoinpa nyt tähän uusimpaan postaukseen, vaikka olen sieltä täältä lukaisten käynyt läpi melko lailla koko blogin jo tähän mennessä! :) Hauska lukea toisen varmasti vähintäänkin yhtä energisen pentukoiran edesottamuksia, meillä siis riekkuu huomenna 12 viikon korkean iän saavuttava pinserityttö Pihka! :)

  Kiva blogi siis, seurailemme ehdottomasti myös jatkossa :)

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa! Tosi kiva saada uusia lukijoita! Pitääkin käydä tutustumassa Pihkan blogiin :) Näiden kanssa tuntuu kyllä välillä tarvitsevan vertaistukea, kiva löytää muitakin pentublogeja vertaistukea antamaan :D

  VastaaPoista
 6. Hei! Keitätkö myös jauhelihan ja kalan? Mitä kalaa olet käyttänyt? Meillä kotona 4,5 kk russelipentu ja mikään ruoka ei meinaa maistuvan. Ehkä mekin koitamme tätä reseptiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, Voisinkin kirjoitella tästä vähän ajantasaisemman postauksen :) Mutta siis tällä hetkellä Penny syö "puuroseosta", johon laitan tummaa riisiä, hirssiä ja tattaria, pellavansiemenrouhetta ja raastettua porkkanaa. Tämä seos saa sitten hautua miedolla lämmöllä, kunnes on kypsää ja kaikki ainesosat turvonneet. Ihan lopuksi sekoitan joukkoon lihat niin, etteivät kypsy. Lihaksi ostan eläintarvikeliikkeestä sika-nautaseosta, broileria, nautaa ja kalaa, vähän vaihdellen sen mukaan, mitä sattuu kaupasta saamaan. Tuon linkin takana on esimerkiksi Mustista ja Mirristä löytyvien pakasteiden esite: http://www.mustijamirri.fi/editor_files/file/Maukas-esite_115x210mm_web.pdf

   Pakastan seosta pakasterasioihin, ja sitten aina sulatan rasia kerrallaan. Annoksen joukkoon laitan kalaöljyä ja sellaista mineraali/vitamiini/hivenaineseosta, ja sitten vähän nappuloita, joita Penny nykykään syö mielellään (tällä hetkellä Happy Dog -merkkinen). Toivottavasti teidän pikkuiselle löytyy sellainen ruoka, joka maittaa :) On kauheaa seurata vierestä, kun pieni ei syö :/

   Poista
  2. Moikka!

   Se olisi tosi kiva, voisin odotella siihen asti reseptiä ja rueta sitten kokkailemaan :) Meillä ongelmat jatkuu, seuravaaksi varmaan pakko vaihtaa raksu merkkiä. Odottelen innolla seuraava postausta! :)

   Poista